Laminaat kiezen, informatie en advies
Laminaat, wat zijn de mogelijkheden?
Laminaat is een alternatief voor parket dat milieuvriendelijk en gemakkelijk in onderhoud is. Laminaat is geschikt voor intensief gebruik en tegenwoordig nauwelijks meer van echt hout te onderscheiden.
Eigenschappen:
- Laminaat bestaat uit meerdere lagen, een transparante toplaag met daaronder een decorlaag. Vervolgens is er sprake van een MDF of HDF laag met als laatste een stabiliserende onderlaag.
- Laminaat is op zowat elke ondergrond te leggen, de ondergrond moet wel egaal zijn (kleinigheden worden ook opgevangen met een ondervloer).
- Laminaat kan niet strak tegen de muur gelegd worden,dus er zijn altijd plinten nodig. Bij elke vloer zijn passende plinten verkrijgbaar.
- De bovenste laag laminaat is van kunststof daarom is het kleurbestendig, vlekbestendig en hygiënisch. Laminaat is dus gemakkelijk in onderhoud.
Toepassingen laminaat
- Laminaat is geschikt voor bijna elke droge ruimte in huis.
- Laminaat kan op elke harde egale ondergrond gelegd worden.
- Laminaat kan in patronen gelegd worden.
- Laminaat kan door gelegd worden in meerdere kamers zonder de toepassing van drempels. De luchtvochtigheid moet in de verschillende kamers wel hetzelfde zijn, anders gaat de vloer werken.
- Als je het kozijn van een deur iets inzaagt kan de laminaatvloer onder het kozijn doorgelegd worden en heb je geen last van vervelende plintjes in deuropeningen.
- Laminaat kan prima toegepast worden in een nieuwbouwwoning. Meet wel eerst de luchtvochtigheid en zorg dat het laminaat voldoende tijd heeft om te acclimatiseren voordat het gelegd wordt.
Soorten laminaat
- Laminaat is verkrijgbaar in verschillende gebruiksklassen. De gebruiksklasse geeft de mate van slijtvastheid van de toplaag weer. De verschillen tussen de gebruiksklassen zijn behoorlijk, let daarom goed op welke gebruiksklasse je voor welk doel aanschaft.
- Er bestaat laminaat met een V-groef dat met elkaar verlijmd moet worden of, veel makkelijker, kliklaminaat, waarbij geen lijm nodig is. Kliklaminaat kan weer gedemonteerd worden en bijvoorbeeld meeverhuizen naar een nieuwe woning.
- Laminaat isverkrijgbaar in planken en tegels. Bij de planken kan gekozen worden voor extra lang of extra breed.
- De decors zijn eindeloos en bevatten wel of geen reliëf.
- Er is MDF en HDF geperst laminaat. Wij adviseren te kiezen voor HDF, omdat dit harder is en beter bestand tegen beschadigingen.
Onderhoud
- Beschadigde planken laminaat kunnen vervangen worden wanneer je kliklaminaat hebt gebruikt.
- Laminaat kan slecht tegen vocht, Neem de vloer af met een vochtige, maar niet te natte doek. Anders bestaat het risico dat er schade ontstaat in de vorm van omkrullen van de toplaag.
- Je hoort soms beangstigende verhalen over laminaatvloeren; krassen, kromtrekken, toplaag of fotofilm die loslaat, het klikt slecht tijdens het leggen of het klikt zelfs los als je er over loopt. Hier geldt vaak goedkoop is duurkoop. Voor een gerenommeerd merk laminaat betaal je iets meer, maar dit soort problemen komen zelden voor bij normaal gebruik en onderhoud. En mocht het onverhoopt toch gebeuren dan is er meestal sprake van garantie.
Leggen
- Meestal wordt er een ondervloer aangebracht die vochtwerend, isolerend en geluiddempend is.
- Laminaat wordt altijd zwevend gelegd,waarbij er minimaal een centimeter speling blijft tussen de muur en de vloer om werking van het laminaat op te vangen.
- Kliklaminaat kan als je het juiste gereedschap hebt makkelijk zelf gelegd worden.Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om de vloer door ons te laten leggen. Zie hiervoor onze Servicepagina.
Tip!Gebruik geen vloerbedekking als ondervloer voor laminaat. De laminaatvloer gaat namelijk schuiven over de vloerbedekking door de vleug en het lopen over de vloer. | Tip!Om een ruimte optisch te verbreden leg je de planken in de breedte. Omgekeerd geldt dat planken in de lengte een ruimte optisch langer laat lijken. | Tip!Niet elke laminaatsoort is geschikt om doorgelegd te worden in meerdere kamers. Elke laminaatvloer kent een maximaal aantal vierkante meters dat aan elkaar gelegd mag worden. Vraag onze specialisten om advies. |